Molta desocupació i vacants sense cobrir: què és la paradoxa de Beveridge i com podem posar-li solució
Què és la paradoxa de Beveridge?
La Paradoxa de la Corba de Beveridge és un concepte econòmic que descriu una situació aparentment contradictòria entre la taxa d’atur i el nombre de vacants d’ocupació disponibles en una economia. Aquesta situació, present a Espanya i en gran part d’Europa, genera un desequilibri en el mercat laboral, limita el creixement econòmic i afecta especialment a aquells sectors de la població que són més vulnerables com els joves i els ciutadans d’origen migrant.
El nom de la paradoxa prové de l’economista britànic William Beveridge, qui va realitzar importants contribucions a l’estudi del atur i el benestar social en el segle XX. A Espanya, la taxa d’atur juvenil se situa en el 32,2% en el quart trimestre de 2023, la més alta de la Unió Europea (Eurostat, 2024). Alhora, existeixen més de 700.000 vacants sense cobrir, segons dades del Ministeri de Treball i Economia Social (2024).
Per què es produeix aquesta paradoxa?
- Desajustament entre les habilitats dels demandants i les necessitats de les empreses: Els joves poden mancar de la formació o experiència específica que busquen les empreses.
- Falta de mobilitat geogràfica: Els joves poden no estar disposats a mudar-se a altres regions on hi ha més oportunitats laborals.
- Salaris i condicions laborals: Les ofertes de treball disponibles poden no oferir condicions atractives per als joves.
Com podem solucionar la paradoxa de Beveridge?
- Millorar la formació i l’educació: Adaptar els plans d’estudi a les necessitats del mercat laboral, incloent-hi formació en habilitats transversals i digitals.
- Promoure l’orientació laboral: Ajudar els joves a identificar les seves aptituds i interessos i a trobar les oportunitats laborals que millor s’adaptin a ells.
- Millorar les condicions de treball: Oferir salaris i contractes estables per a atreure als joves al mercat laboral.
Des de la seva posició, l’ecosistema empresarial del país també té un rol clau per a solucionar aquesta paradoxa i contribuir al futur de la joventut. Considerem que alinear la trajectòria formativa de les noves generacions a les necessitats reals del mercat és fonamental per a facilitar l’accés de joves a un entorn laboral de qualitat.
D’aquesta manera també donem resposta als perfils professionals demandats per les empreses i involucrem als teus professionals en una acció de voluntariat corporatiu.
Fundació Èxit treballem per a reduir l’abandonament educatiu prematur i brindar eines als joves en situació de vulnerabilitat social perquè puguin activar el seu potencial i construir el seu propi futur. En fer costat a joves com aquests, podem contribuir a reduir la paradoxa de Beveridge i construir una societat més justa i inclusiva.
Fonts consultades:
Eurostat: https://ec.europa.eu/eurostat/web/youth/data/database
Ministeri de Treball i Economia Social
Informe Injuve: Informe Joventut a Espanya