Mohamed i la seva història d’ÈXIT
En 2019, Mohamed el Hajari va deixar enrere la seva casa, família i gent; i sent menor d’edat, va creuar el mediterrani buscant una vida millor. Després d’una dura travessia per Espanya, va arribar a l’Hospitalet de Llobregat a Barcelona. La tutela estatal proporcionada per la Generalitat de Catalunya ho va sostenir durant anys, mentre ell s’esforçava per adaptar-se a un nou entorn. No obstant això, amb l’arribada dels 21 anys, es va enfrontar a una nova realitat: perdre automàticament el suport del sistema de tutela i enfrontar la possibilitat de quedar-se sense llar. La seva història és testimoni de la resiliència i potencial de tants joves migrants que arriben a Espanya a la recerca d’una oportunitat per a construir-se un futur pròsper.
Des del seu dificilíssim viatge des del nord d’Àfrica fins a la seva travessia per la integració a Espanya, Mohamed ha enfrontat obstacles que molts joves de la seva edat a penes poden imaginar.
Des del seu dificilíssim viatge des del nord d’Àfrica fins a la seva travessia per la integració a Espanya, Mohamed ha enfrontat obstacles que molts joves de la seva edat a penes poden imaginar.
Malgrat els reptes, Mohamed no es va rendir davant les adversitats. Immers en la seva formació en manteniment d’edificis, va descobrir la seva passió per les tasques manuals i la restauració. La seva determinació ho va portar a apuntar-se al FPO Dual de Pintura de Vehicles en Salesians de Sant Vicenç dels Horts, subvencionat pel SOC i tutoritzat per Fundació Èxit.
A Espanya, la FPO Dual està adquirint cada vegada més rellevància com una eina clau per a revertir problemes estructurals com l’abandonament educatiu prematur i els desajustaments del mercat laboral. Pel seu caràcter funcional i estratègic, la Generalitat de Catalunya va augmentar l’any el pressupost destinat a aquesta formació en un 47%, fins a 25 milions d’euros.
Es tracta un programa d’aprenentatge que combina la formació a l’aula amb l’experiència pràctica en el lloc de treball. Aquest sistema, que s’ha anat implementant en diversos països d’Europa, té com a objectiu principal millorar la formació dels joves i facilitar el seu accés al mercat laboral. En acabar, els joves obtenen un Certificat de Professionalitat que els obre les portes d’un mercat laboral que ja coneixen i en el qual porten treballant amb pràctiques remunerades des de l’inici de la seva formació.
La taxa d’abandonament educatiu prematur es situa en el 13,9% en 2022, la xifra augmenta fins al 24,3% quan es tracta de joves d’origen migrant.
La FPO Dual és un model especialment interessant per a aquells joves que, com Mohamed, es troben en un context vulnerable, ja que el sistema en alternança permet que l’alumnat percebi un sou durant la part pràctica, la qual cosa disminueix dràsticament la taxa d’abandonament. A través d’aquest programa i amb la tutorització individualitzada de Fundació Èxit, Mohamed va adquirir habilitats pràctiques i va assegurar un contracte de treball, el que va ser clau per a una estabilitat econòmica i legal en un moment crucial de la seva vida.
La història de Mohamed ressalta la importància de les oportunitats educatives i laborals per als joves migrants. A Espanya, la taxa d’abandonament educatiu prematur se situa en el 13,9% en 2022. Això significa que 1 de cada 7 joves entre 18 i 24 anys no ha completat l’educació secundària superior. Aquesta xifra, alarmant de per si mateixa, augmenta fins al 24,3% quan es tracta de joves d’origen migrant.
Davant aquest panorama desolador que aboca el col·lectiu jove migrant a una inestabilitat i una vulnerabilitat molt preocupants, la història de Mohamed és una llum que ens demostra una vegada més que la joventut té talent i ganes, i que en moltes ocasions només necessita orientació, acompanyament i oportunitats per a treballar pel seu futur.
Actualment, Mohamed ha completat la seva Formació Dual i ha renovat el seu contracte laboral en el mateix lloc en el que va fer les pràctiques, el Taller RACC ‘Fleet Care & Innovation SL’, introduint-se així en el mercat laboral i iniciant la seva carrera. Viu en l’Hospitalet, compartint pis amb un company de treball, mentre continua construint el seu projecte de vida en la seva nova llar.
El testimonie commovedor de Mohamed és una demostració de resiliència, força i compromís. En Fundació Èxit estem molt orgullosos de Mohamed i d’haver pogut acompanyar-ho en aquest procés de construcció del seu futur.
Continuem treballant de la mà d’Instituts, empreses i administracions públiques, per a reduir la taxa d’abandonament educatiu prematur i permetre a joves com Mohamed tenir la vida que volen i es mereixen independentment del lloc en el qual hagin nascut.
Fonts:
Observatori Social de la Caixa – Joves migrants i educació (2021)
Ministeri d’Educació i Formació Professional – Abandonament educatiu prematur