Saltar al contenido
Blog

Lideratge juvenil: La força per transformar el futur

20-03-2024
Fundación Exit

El Poder del lideratge juvenil 

En la societat actual, el paper dels joves va més enllà de ser simplement receptors de coneixement i directrius. La joventut d’avui es destaca per la seva energia, creativitat i capacitat de lideratge. Quan els joves assumeixen rols de lideratge, no sols estan forjant el seu propi camí cap a l’èxit, sinó que també estan contribuint al benestar de la societat en el seu conjunt.

El lideratge juvenil no es tracta només d’ocupar posicions d’autoritat, sinó d’exercir influència de manera positiva en el seu entorn. D’aquesta manera impulsen canvis en les seves comunitats, advocant per causes importants i promovent la inclusió i la diversitat. En prendre les regnes del seu futur, estan demostrant una capacitat per a enfrontar desafiaments i generar solucions innovadores.

És el cas de Aiman, un jove de 18 anys que va participar en el Projecte Coach de la Fundació Exit en 2021 i que actualment es troba a poques setmanes d’acabar el seu grau mitjà d’activitats comercials: “Els joves tenim dret a que s’escolti la nostra veu”, explica. “Per això formo part de la Confederació Estatal d’Associacions d’Estudiants (CANAE) i participo en el Projecte Diàleg Europeu amb la Joventut”. 

Exit23_GameJam_23

Els joves tenim dret at que s’escolti la nostra veu, per això formo part de la Confederació Estatal d’Associacions d’Estudiants (CANAE) i participo en el Projecte Diàleg Europeu amb la Joventut.

AIMAN BAHRI
JOVE EXIT

Impacte en el món laboral 

En un món laboral en constant evolució, el lideratge juvenil exerceix un paper important en la preparació de la pròxima generació de professionals. Els joves empoderats estan més ben equipats per a adaptar-se als canvis, aprofitar oportunitats i treballar per a aconseguir allò que creuen necessari per a ells i la societat en general. “Vaig conèixer el Projecte Diàleg Europeu amb la Joventut a través d’Instagram i em vaig unir perquè em vaig adonar que em permetia relacionar-me amb gent molt diferent de mi i aprendre coses noves, però sobretot perquè era una oportunitat per a fer sentir la meva veu, la veu de la meva generació”, explica Aiman.

La participació en aquests espais i la cerca d’experiències pràctiques els brinda als joves l’oportunitat d’explorar els seus interessos i desenvolupar habilitats. Això no sols els permet prendre decisions coherents sobre el seu futur professional, sinó que també els dona l’oportunitat de fer-se sentir i d’organitzar-se col·lectivament per a aconseguir els seus objectius, la qual cosa té un poder integrador i motivador molt alt.

En l’institut de Aiman, l’IES Ciudad Escolar, no hi havia cap associació ni grup d’alumnes que fes d’interlocutor amb la direcció del centre, ni vetllés pels interessos i necessitats de l’alumnat en relació amb les institucions públiques. Així és com el jove, va decidir, amb d’alguns companys de classe, fundar l’Associació d’Estudiants de l’IES Ciudad Escolar (AECE). “Depenent del que estudies i el que t’interessa, fas un rol o un altre dins de l’associació, tothom participa i així aconseguim alguns canvis en l’Institut”, relata. “Ningú millor que els propis estudiants sap el que necessitem i les dificultats que ens trobem”, segueix Aiman. Finalment van aconseguir que l’Associació s’integrés a la CANAE, cosa que significa un canal de comunicació molt potent amb els altres agents de l’ecosistema, les empreses i l’administració pública. 

Em vaig unir al Projecte Diàleg Europeu amb la Joventut perquè em vaig adonar que em permetia relacionar-me i aprendre, però sobretot perquè era una oportunitat per a fer sentir la meva veu, la veu de la meva generació.

AIMAN BAHRI
JOVE EXIT

El Programa d’Orientació de Fundación Èxit  

En aquest context, el Programa d’Orientació Integral de Fundació Èxit emergeix com un catalitzador per a l’apoderament juvenil. En unir el sector educatiu i social amb el món empresarial, aquest programa ofereix als joves eines i recursos per a maximitzar el seu potencial i construir-se un futur d’èxit basat en les seves habilitats, interessos i allò que el mercat laboral pot oferir-los.

A través de mòduls que abasten des de l’autoconeixement fins a l’exploració del mercat laboral i la presa de decisions, el programa d’orientació de Fundació Èxit brinda als joves una comprensió holística de les seves habilitats, interessos i opcions professionals. En treballar amb voluntaris corporatius i empreses col·laboradores, se’ls proporciona mentoria, orientació i oportunitats de networking que els permeten donar forma activa al seu futur. L’estructuració del Programa d’Orientació Integral, amb els seus mòduls i la seva metodologia innovadora, motiva i fa conscients als joves de les seves habilitats i potencial. 

 

Lideratge juvenil, una llavor per al futur de tots

L’impacte de l’apoderament juvenil transcendeix les trajectòries individuals dels joves i té ramificacions profundes en la societat en el seu conjunt. Una joventut empoderada no sols contribueix al creixement econòmic i la innovació, sinó que també promou la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i les millores en l’entorn. “Si alguna cosa tinc clar és que, si no treballem nosaltres pel nostre futur, no el farà ningú”, afirma Aiman.

“L’única forma d’arribar des de Madrid centre a l’IES Ciudad Escolar en transport públic és amb els busos verds: hi ha pocs, tenen molts problemes tècnics i com les parades estan molt aïllades i segons l’hora és fins i tot perillós”, explica el jove. “Així vam decidir arrencar la iniciativa ‘Vía de Voces’, que consistia a organitzar-nos, recollir signatures i enviar una carta al Consorci de Transports per a millorar la situació. Van signar més de 700 persones”, explica.

2022memories2 (1)

El que més interessant em sembla de participar en aquests espais, és que les nostres idees poden arribar més lluny, connectem amb altres persones i aprenem a lluitar pel nostre futur.

AIMAN BAHRI
JOVE EXIT

Aiman ens explica que encara no han obtingut resposta per part de l’administració, però el significatiu d’aquesta anècdota és la capacitat lideratge d’aquest jove, que, a la vista d’una necessitat personal i col·lectiva, va organitzar als estudiants del seu centre escolar, creant un espai de participació i motivació juvenil que dona veu a l’alumnat i el connecta amb l’exterior. “El que més interessant em sembla d’estar en el Projecte Diàleg Europeu amb la Joventut i a la CANAE, és que les nostres idees poden arribar més lluny, connectem amb altres persones i aprenem a lluitar pel nostre futur”. 
 
En impulsar el lideratge juvenil i proporcionar oportunitats per al creixement personal i professional, estem invertint en un futur de progrés. Cada jove empoderat representa un agent de canvi potencial que pot inspirar a uns altres i contribuir positivament al progrés de la societat. Reconeixem el valor i el potencial dels nostres joves i els proporcionem els recursos i el suport necessaris per tenir èxit. Contribuint així de manera significativa al món que els envolta i establint les bases per a una societat més justa i igualitària.

A Fundació Èxit ho tenim clar: apostar per la joventut és clau per al nostre futur i el nostre FUTUR comença ARA.

web_articulo liderazgo juvenil

¿Quieres colaborar con Fundación Exit?

Tú también puedes ser parte de la solución al abandono escolar prematuro en España.

¡Colabora!